Benelux

Met Paul de Goed RA, oud partner van PWC en huidig directeur van Stighter & Partners werden diverse multinationals doorgelicht.

Per 1.10.2008 werd een bijzondere samenwerking aangegaan met SBV-Forensics te Dordrecht. Dit instituut onder leiding van Prof. Mr. Dr. Cees Schaap en Mr. Drs. M de Gunst dat zich heeft gespecialiseerd in de ondersteuning van Curatoren, heeft na een uitgebreid testpad de unieke waarde van de OK-Score onderkend en wenst de methodiek ook in te zetten t.b.v. hun relaties. Inmiddels werd een grootschalig faillissement met de OK-Score tot op het bot ontleed.

Voor verdere informatie over het OK-Score Institute zie onder het kopje Management.

Voor bedrijven met een OK-Score zie ook onderstaande bijlage


Duitse markt

Door de erkenning door het Instituut "Rating Evidence" van Dr. Everling te Frankfurt werd tenslotte ook toegang tot de Duitse markt verkregen.

OliverEverling

Dr. Oliver Everling

Begin november 2005 werd in Meerbusch bij Düsseldorf de OK-Score tijdens het Congres "Ratings auf dem Prüfstand" voor het eerst aan het Duitse publiek getoond. Door de opname van het OK-Score Institute in het Bundesverband van Ratinganalysten und Ratingadvisors in Berlin in 2008, kan de OK-Score zich vanaf 2009 ook op de Duitse markt presenteren.

Oliver Everling is sinds 1998 gevestigd als zelfstandige rating advisor, handelend onder de naam Everling Advisory Services en directeur van de Rating Evidence GmbH in Frankfurt. Zijn diensten omvatten adviezen, publicaties en het organiseren van evenementen met betrekking tot ratingvraagstukken. Sinds 1999 werkt hij mee aan de ontwikkeling van opleidingsprogramma’s voor rating advisors en rating analysts aan diverse Duitse en internationale universiteiten. Tevens is hij uitgever van het boek "Certified Rating Analyst" en heeft een groot aantal boeken en internationale publicaties op zijn naam staan.

Als gastprofessor aan de Capital University of Economics and Business in Peking, ondersteunt hij de opbouw van de ratingindustrie in China. Hij is lid van diverse politieke en private ratingcommissies en voorzitter van de ISO projectgroep voor normalisatie van rating processen. Hij geniet internationale bekendheid door zijn onderzoek naar een meta rating (rating evidence) systeem waarmee de transparantie en mate van betrouwbaarheid van ratings en ratingsystemen kan worden aangetoond. Zijn bevindingen treft u via deze link en hieronder aan.

India en USA

Met Ardashir Dubash, oud private-banker bij Credit Suisse, hedgefund manager in de USA en uiternate goed ingevoerd in de financiële wereld in India, werd een overeenkomst afgesloten voor de ontwikkeling van de Indiase en de USA Markt. Intussen is de volledige S&P 100 voorzien van OK-Scores, waarmee per 1.1.2011 een compleet nieuwe OK-Score beleggingstrategie zal worden aangeboden.

Deze beleggingstrategie is uiterst simpel : uit de S&P 100, ontdaan van haar financials en real estate van dan nog ca. 85 stuks, worden alleen de OK-Scores 1 en 2 d.w.z. de beste OK-Klassen geselecteerd. Op grond van OK-Score over de jaarcijfers van de laatste acht jaar wordt er een S-curve samengesteld waarin top down, uitsluitend de twintig beste ondernemingen in aanmerking komen voor een plaats in "The Magnificent 20". Wordt er een onderneming bij de half- of jaarcijfers afgetest, verdwijnt hij - ter bescherming van de belegger - uit de portfolio en komt de daaropvolgende Nr. 21  aan de beurt om voor 5% te worden opgenomen. Per 31.12. wordt deze portfolio weer op 20 x 5% geherbalanceerd.

Een blinde test - uitgevoerd door een erkend institute in Calcutta - over de periode 2003-2010 leverde 320% rendement op. Dat is gemiddeld 40% per jaar. Aan het publiek zal deze portfolio via de gebruikelijke kanalen worden aangeboden in India, USA, Belgie, Nederland en Frankrijk. In Nederland is de portefeuille inmiddels real life. Het rendement over de periode 2011-2015 was 67,5%. Wegens het succes in de OK-Score Wereld Fonds is per 1.04.2015 deze Magnificent Twenty als apart fonds in de Markt gezet.


Schriftelijke referenties

Der OK-Score diene nicht nur dazu, Ausfallwahrscheinlichkeiten zum Zwecke der Eigenmittelunterlegung im Kreditgeschäft der Banken zu ermitteln, sondern auch dazu, rechtzeitig Verbesserungen im Unternehmung zu initieren.

Im Vergleich von OK-Score und den Ratingkategorien von Standard & Poor zeigt sich ein interessantes Bild : Die guten Scores sind um ein vielfaches besser, während die schlechteren Scores in wesentlich höherem Maße mit Insolvenzen korrelieren."

Dr. Oliver Everling Chairman Rating Evidence, Frankfurt


"Within the scope of mutual investigations, we have used the OK-Score method on several companies.The related clients were impressed by the quality of the diagnoses and its identification strength of hidden problems."

Paul de Goed, Directeur Stighter & Partners - Auditors, Amsterdam


"The OK-Score ought to be a must for anyone who is or wants to become a stakeholder in a business. Also for management that values true transparency it is an unique way to assess their own business. It gives an in depth diagnosis of the (financial) sustainability of an organization. And furthermore it shows the hidden deficiencies (if any) which are better to be known beforehand."

Edgar Ludoph, Former Director Essent N.V. Groningen


"The OK-Score of the OK-Score Institute is a perfect tool to analyse businesses. In using the OK-Score as a base for investments will give a proven better result than Moody's. We hope that we don't have to wait too long to have the OK-Score available for all investors."

Johan Linders, Softwarespecialist Roosendaal


"I have come to known Willem as a very balanced, energetic and highly professional and pleasant person. Willem has got the incredible gift and ability to guide an organization via his OK-Score in the right way . Willem really makes a difference."

Linda Houthoff Managing Director Houthoff Training & Coaching, Rijswijk


"Willem Okkerse is a specialist in the strategic and financial management. Willem has kept several presentations for HCC Beleggen and therefore he has impressed. The captivating subject, the OK-Score, and Willems speakersqualities are ingredients for a succeeded presentation. In my opinion the OK-Score is a good analysis tool for dept diagnosis of the financial sustainability of organizations."

Michel Hupkens, End-editor newsmagazine and website, HCC Beleggen Almere


"The work of Willem Okkerse is very impressive. His OK-Score and -model will change the world."

Stephan Poelsma, Cnut DPI Den Haag


"Opmerkelijk en zeer interessant"

Professor Dr. H.P.A.J. Langendijk Universiteit van Amsterdam


"Ik heb meer fiducie in de OK- dan in de Z-Score"

Professor Dr. M.P. van Dijk Universiteiten van Delft en Maastricht


"Wij danken u oprecht voor de hoog kwalitatieve ondersteuning die u met de OK-Score voor ons heeft uitgevoerd"

Hubert G.C. van Iwaarden CFO Koninklijke Frans Maas Group, Venlo [voor overname door DFS]


"Met uw Ahold verkoopadvies in een TV uitzending van 10.2.2002 moet ik toegeven tegen de éérste bron te zijn aangelopen die effectief AHOLD begin 2002 op rationele gronden verkocht heeft."

Ton Sieverding, Brussel


"Er is maar één conclusie mogelijk. Het model van Okkerse heeft opnieuw beleggers op tijd gewaarschuwd voor dreigend slechte resultaten [Getronics] Ik ben onder de indruk.”

Willem Middelkoop, journalist, Amsterdam


"Over faillissementsvoorspellers : De OK-Score is één van de beste

Arco Verolme MBA, MFM, EMlog, MTL, CEO Vimoa B.V.


"U heeft mijn vermogen gered"

Hanneke Hagen , 's-Gravenhage


"Hartelijk dank voor deze primeur en van harte succes gewenst met dit nieuwe initiatief.

Als ik zie wie deel uit maken van de bemanning en daarbij bedenk dat de door jou ontwikkelde OK-Score de "backbone" vormt, dan zit het intrinsiek wel goed en de timing kon mijns inziens niet beter zijn. Ik ben het namelijk fundamenteel oneens met collega's zoals Sten Lemmens , en ben ervan overtuigd dat er in Europa JUIST NU een sterke behoefte bestaat aan een gekwalificeerd en onafhankelijk ratinginstituut voor bedrijven.

Nog niet eerder was het economisch herstel zo broos en dat komt vooral door het feit dat banken de groei nog een afzienbare periode niet zullen willen financieren.

Wil de private sector deze rol kunnen overnemen dan is een transparante & onafhankelijke beoordeling van de lender m.i. DE hoeksteen voor het nieuwe vertrouwen dat daarbij nodig is. Maar er is meer nodig om prive kapitaal naar de markt te brengen en over de (andere) ingredienten van het buisnessmodel die daarbij horen wissel ik graag verder van gedachte.

Ook spreek ik de wens uit dat je met de OK-Score, parallel aan je nieuwe initiatief kans ziet om aan de dedicated tracker op de AEX-index ook een bredere Europese basis te geven. Het zou daarmee m.i. een uitgelezen kans zijn voor degenenen die het aandurven om "hun eieren in een mandje te leggen" in de wetenschap dat daar "goed op gelet wordt".

Leon Quaedackers, Amsterdam